EN MAGNET MOT HJERTET

Lofoten er energi, omfavnelse, drømmer.
Lofoten er leken og stillferdig, fysisk utfoldelse og sjelefred.

E

ndeløse hvite korallstrender. Slanke, høyreiste palmer. 27 grader i lufta, det samme i havet. Store, kraftfulle bølger som velter inn mot land. Perfekte bølger.
– Dette er et vakkert sted. Virkelig fenomenalt vakkert! Men folk hadde ikke strømmet til på samme måte hadde det ikke var for surfingen.
Ordene tilhører Brian Bielmann. I 35 år har han livnært seg ved å fotografere surfere som kommer til Hawaii for vise frem sine balansekunster i de mektige bølgene.
– Alt dreier seg om surfing her. Hvis du går på butikken, så snakker folk om surfing, på alle restaurantene snakker folk om surfing. På bensinstasjoner, på jobben, hjemme. Uansett hvor du går og hvem du snakker med; det er surfing som er temaet. Hvis du ikke er interessert i surfing bør du ikke komme til The North Shore.

Published in VG Helg 24th of january, 2014

© Kristin Folsland Olsen
Hva skjer herBildetekst

På andre populære surfedestinasjoner rundt om i verden er det kanskje bare én plass hvor bølgene bryter. Her på The North Shore finnes det 10-15 fabelaktige surfespots på en strekning på sju miles. (Drøye 11 kilometer) Det har gitt North Shore kallenavnet ”The seven mile miracle”. Med andre ord; høykonsentrert surfeglede.

Men også North Shore har én bølge som skiller seg ut fra alle andre bølger. Pipeline. Verdens mest kjente bølge. Elsket og fryktet. Pipeline blir omtalt som både den mest perfekte og den farligste bølgen i verden. Flere surfere har mistet livet her enn på alle andre surfespots til sammen. Når dønningene fra Stillehavet nærmer seg land, treffer de et rev som ligger rett utenfor stranda. Det grunne revet får vannmassene til å reise seg som en stupbratt vegg, opp mot 10 meter høy. En bølgevegg så klar og ren, som om den var skåret i glass. Sekunder senere bøyer veggen seg i en perfekt rørformasjon, en tube eller barrel på surfespråket. Det er inne i dette fete, viltre vannrøret at nøkkelen til hjertets lykkekammer finnes.

© Kristin Folsland Olsen

– Energien er elektrisk. Hver gang bølgene er gode, er det som om alle dyktige surfere i verden er der ute, alle fotografer er på plass, alle pene jenter er på stranda.

– Å surfe i en tube er den beste følelsen i verden, sier Mitch Coleborn, profesjonell surfer som reiser verden rundt for å delta i surfekonkurranser og surfefilmer.

– Det er noe med det å befinne seg inne i en bølge, å kunne puste der. Og så usikkerheten om du klarer å komme ut av tuben på andre siden før bølgen kollapser. Det er så mange tanker som fyker gjennom hodet. Adrenalinnivået er høyt!

– North Shore er definitivt surfingens Hollywood, sier fotograf Brian.

– Energien er elektrisk. Hver gang bølgene er gode, er det som om alle dyktige surfere i verden er der ute, alle fotografer er på plass, alle pene jenter er på stranda. Bølgene tiltrekker seg surferne, som tiltrekker seg fotografene, Brian stopper litt opp, ler, før han fortsetter; og jeg antar at det er surferne som tiltrekker seg jentene, jeg tror ikke det er fotografene som gjør det.

Som Hollywood har sine stjerner, har surfeverdenen sine. Kelly Slater er en av dem. Slater er han kjekkasen som spilte Jimmy Slade i tv-serien Baywatch på 90-tallet, og som senere ble kjæreste med selveste Pamela. Og ja, han er fortsatt med i gamet! 41 år gammel er Slater fremdeles en råtass med surfebrettet. Amerikaneren er med sine 11 tour-titler, ikke bare den mestvinnende surfer gjennom tidene, han har også rekorden som yngste og eldste vinner av verdensturneringen. Senest i desember vant han en konkurranse på favorittbølgen Pipeline.

Et nytt sett med bølger ruller innover. Mitch Colborn kikker seg over skulderen, ser havet krumme seg, padler alt hva kan klarer. Det er hard kamp om godsakene, og det er surferen som ligger akkurat der hvor bølgen begynner å bryte, som har førsterett. Mitch er ekstra på hugget. I riktig tidel av et sekund dropper han inn i bølgen, popper opp på føttene og suser nedover den bratte veggen. Bølgen former seg til en tube. Mitch krøker seg sammen, lar seg omkranse. Holder den ene hånden i siden på brettet, lar den andre stryke bortetter bølgeveggen.

North Shore for deg som ikke surfer

Snorkle i Sharks Cove
Et av Hawaiis beste snorklesteder finnes på North Shore. Snorkle blant fargerik fisk i klarblått hav. Svøm gjennom spennende grotter i det vakre korallrevet.

Hils på havskilpadder i Laniakea Beach
Grønne havskilpadder kommer inn i bukta for å spise sjøgress, og for å sove på stranda. Skilpaddene kan bli opptil 80 år gamle. De grønne havskilpaddene er utrydningstruede.

Hoppe fra klippene i Waimea Bay
Når bølgene ikke er for store, og strømmene ikke for sterke, kan man få seg en frisk luftetur/dukkert ved å hoppe fra klippene lengst vest på stranda. Yeeehaa!

© Kristin Folsland Olsen
© Kristin Folsland Olsen
© Kristin Folsland Olsen
© Kristin Folsland Olsen

På stranda er det tjukt med folk som følger ham med øynene og med fete kameralinser. Mitch forsvinner fra tilskuernes blikk noen sekunder. Spenningen er høy. Kommer han til å klare det? I neste øyeblikk skimtes tuppen av surfebrettet på ande siden av tuben, og snart spyttes han ut. Bak ham kollapser bølgen med et brak. De som står på stranda kjenner hvordan hele bakken rister. Mitch gjør enn luftig manøver med brettet, lar seg fange opp av havet, og padler lykkelig ut på jakt etter enda en bølge. Og enda en og enda en. Helt til solen farger havet i gull og kvelden smyger seg innpå.

Mitch kommer løpende inn på stranda, det drypper saltvann fra hår og skjegg. Han gliser. Han kan ikke sette ord på hva han akkurat har opplevd.

-Surfing er noe du ikke kan forstå før du har surfet din første bølge.

Recent Posts