Nord-Norges terrengsykkelmekka

Er du klar for spektakulære fjellturer på to hjul? Narvik er byen du bør besøke.

K

ristin, du må slutte å bremse og trille, nå må du sykle! Beskjeden kommer fra Pål-Eirik Pedersen (37). Han er sykkelentusiast og kjentmann på den 25 km lange sykkelturen over Reinnesfjellet ved Skjomen.

Et par timer tidligere møttes vi med faste håndtrykk i Narvik sentrum, vi og resten av turfølget, Torje Johansen (36) og Daniel Keskitalo (31).

– Det er bare å glede seg, sa Torje. – Denne turen er noe utenom det vanlige.

Verdensklasse

Nå står jeg svett og skuer utover et landskap som er som tatt fra eventyrene. Breen Frostisen klamrer seg til fjellene som rager over Sør-Skjomen, og det blinker i fjordarmen 700 meter under sykkelhjulet. Solen leker gjemsel med lettsindige skyer på himmelen. Jeg er sur i lårene, men ellers særdeles blid. Dette er virkelig vakkert!

Men nå må vi snakke om stein. Om blankskurt granitt som strekker seg to mil bortover en avrundet fjellrygg. For det er underlaget som virkelig er spektakulært på denne turen. Ifølge Pål-Eirik finnes det ikke tilsvarende her til lands. Reinnesfjellet er Norges svar på den berømte sykkeldestinasjonen Slickrock i Utah i USA.

– Dette er i verdensklasse når det kommer til terrengsykling, sier Pål-Eirik. Her kan du sykle overalt, finne din egen vei.

– Det er kjempegøy, skyter Daniel inn. – Nesten som å kjøre på ski.

First published in A-magasinet 15th of August 2014

© Kristin Folsland Olsen

Entusiast

Pål-Eirik Pedersen sykler så ofte han kan, tre-fire turer i uken.

– Det er vanvittig mange muligheter for sykling i Narvik-området. Jeg kan sette meg på sykkelen hjemme og bare tråkke opp i fjellet. Og innenfor en times bilkjøring finnes det turer i alle varianter.

– Men hva er det som er så stas med terrengsykling?

– Mestringsfølelsen. Det er moro å sykle hindringer du ikke har fått til før, eller slippe seg utfor et litt brattere heng. Og så er det ekst­ra gøy å sykle med kompiser og tyne hverandre. Vi som sykler sammen, har det veldig artig på tur.

Naturopplevelsen er også et viktig element, og for Pål-Eirik er det kun terrengsykling som gjelder.

– Landeveissykling gir meg bare melkesyre. Birken er uaktuell. Det er bare grus,­ og grus er nesten like kjedelig som asfalt.

Kvinnelig tilvekst

En liten times bilkjøring vestover ligger en annen granittbakke og frister. Merrick Johnston (31) fra Harstad har sammen med mann, barn og kusine tatt turen til Efjorden for å sykle, klatre og telte. I dag står sykling på Verdenssvaet på programmet.

– Det er veldig morsomt å sykle her. Du kan­ sykle hvor du vil, lete etter naturlige hopp og bestemme bratthet selv. Her finnes utfordringer uansett nivå, sier Merrick, som er født og oppvokst i Alaska. Hun har ikke så mye tid til å prate. Datteren Solveig (16 md.) vil ha hennes oppmerksomhet. Solveig er minst like energisk som mor, og vil gjerne opp på sykkelsetet.

– Vi har sørget for tilvekst av jenter som vil sykle, sier Merrick smilende.

– Det er bra, for det er mest gutta boys som holder på med dette.

– Nå får du lade opp til i morgen. – Da skal du få bli med til Sverige og sykle tilbake til Norge på rallarveien langs Ofotbanen. Der er det ikke lov å bremse!

Reinnesfjellet-bad
Nordnorsk supersommer. Solen steker og Daniel Keskitalo må kjøle seg ned i en kulp på fjellet

Badepause

Tilbake til turen med nettopp gutta boys. Vi har på langt nær fullført ferden. Siden sist har Daniel punktert og gått på snørra i et fjellvann. Jeg har deiset i bakken to ganger mens sykkelen sto stille. Jeg klarte ikke å vri sykkelskoen ut av pedalen. Vi har syklet oppover og nedover og bortover, kilometer etter kilometer i det forsteinede bølgelandskapet. Nå har vi en etterlengtet pause og ligger langstrakte i et lite fjellvann.

Nedturen

– Er du klar for siste del? spør Pål-Eirik. Om det er aldri så deilig på natur-spa, er det bare å rive seg løs. Først sykler vi mot toppen av selve Reinnesfjellet (810 moh.), og så er det strake veien ned mot fjorden.

– Det er bratt, stotrer jeg.

– Nei da, dette går bra, sier Pål-Eirik. – Skru setet helt ned og len deg godt bakover så du får vekten på bakhjulet. Og så bremser du mest med forbremsen så du ikke får sladd. Kom igjen nå, ikke gå av sykkelen!

Like etterpå tripper jeg ned berget på glatte sykkelsko med tohjulingen trillende ved siden av. For bratt for min smak, men Pål-Eirik, Torje og Daniel svinger lekent nedover.

Da terrenget flater ut, kommer jeg meg på setet igjen. Jeg slipper opp, og får endelig fin flyt i syklingen. Så gøy dette er! Svaberget går over i en glissen skog med sti som snirkler seg elegant mellom trærne og plutselig ender på asfaltveien helt ute på Reinneset.

– Nå får du lade opp til i morgen, sier Pål-Eirik da jeg kommer ned. – Da skal du få bli med til Sverige og sykle tilbake til Norge på rallarveien langs Ofotbanen. Der er det ikke lov å bremse!

© Kristin Folsland Olsen
© Kristin Folsland Olsen
Vakkert. Fantastiske omgivelser venter dem som tar turen på to hjul over Reinnesfjellet.

Tre turer i Narvik-området

Rallarveien til Rombaksbotn

Anleggsvei som ble brukt under byggingen av Ofotbanen på begynnelsen av 1900-tallet. God sti, kun enkelte litt mer krevende og luftige partier. Juster lengden på turen med valg av startsted.

Vi syklet 24 km fra Vassijaure togstasjon (45 min. bilkjøring fra Narvik) til Rombaksbotn, hvor vi ble hentet med privat båt.

Reinnesfjellet

Du sykler på svaberg bortover en 20 km lang fjellrygg, 700 meter over havet. Dette er ikke turen for deg som er helt fersk. Obs! Må ikke sykles under eller rett etter regnvær. Svabergene blir såpeglatte.

Parker én bil ved golfbanen i Skjomen og én på anleggsveien rett sør for Boazovárri, hvor turen starter.

Heisanlegget i Narvikfjellet

To løyper, én for ekspertene med kraftige downhill-sykler, og en litt snillere. Krever beskyttelsesutstyr og gode ferdigheter.

© Kristin Folsland Olsen
Tilvekst. Solveig (16 mnd.) er turens yngste.

UTSTYR

  • Terrengsykkel med demping
  • Hjelm
  • Knebeskyttere
  • Sekk med pumpe, sykkelslange, lappesaker og verktøy
  • Eventuelt sykkelsko

For flere forslag til sykkelturer rundt Narvik, sjekk ut nettsiden til Sykkel-Sture: www.singletracknarvik.com

Recent Posts