Stetind – Fjellklatrernes våte drøm

Nord-Norges granittbauta lokker frem klatrelysten i deg.

V

i skal klatre 13 taulengder i den retningen der.
Torbjørn Solheim står ved foten av Stetind og peker rett opp i tjukkeste tåka. Over tåka skimtes toppen av den 1391 meter høye granittkolossen. Nå skal Torbjørn, sammen med kompisen Eirik Lind Hånes utfordre klatreferdighetene opp ruta «Sydpillaren.»
– Stetind er spesielt, fordi det er et av få fjell som faktisk er regnet som utrygt å klatre uten sikring, selv via den letteste veien, sier Torbjørn.

Published in Ut.no 14th of september, 2011

Mange veier leder til topps

I innerst i Stefjorden i Tysfjord, Nordland, ligger fjellet som uoffisielt ble kåret til Norges nasjonalfjell i 2002. Siden førstebestigningen i 1910 har det blitt etablert en rekke ulike klatreruter på alle sider av fjellet. Sydøstryggen, eller “normalveien”, er den enkleste og mest benyttede ruta. Dette er også veien man tar seg ned uansett fra hvilken side man klatrer opp. Tau, både til sikring på vei opp, og for en kort rappel ned steinformasjonen “Mysosten”, er en nødvendighet. “Sydpillaren”, som er ruta Torbjørn og Eirik har valgt, ble klatret første gang i 1936 av Else Hertzberg og Arne Næss.

Sikringsjobb

– Sikring klar, sier Eirik etter at han og Torbjørn har foretatt en «kameratsjekk» på hverandre. Sikringsutstyret henger sirlig på plass på Torbjørns sele, og det skrangler i metall der han beveger seg oppover. Tåka har forduftet, og hele den lange veien til topps åpenbares mot den blå himmelen. Etterhvert som Torbjørn forflytter seg, setter han igjen sikringsmidler i fjellet. Klatretauet kobles til kiler og såkalte kamkiler via en karabin. Skulle Torbjørn være så uheldig å falle, vil fallet bli stoppet i nærmeste sikring ved at taubremsen til makker Eirik, låser tauet.

Utfordring fryder

Fjord og fjell blir stadig mindre under oss ettersom timene går og vi stadig forserer høydemetere. Utsikten er formidabel og kriblingen i magen øker når vi nærmer oss toppen. De tre øverste taulengdene er nemlig de vanskeligste på denne ruta.

Hele veien har vi byttet på å klatre først, men nå som det strammer seg til er det Torbjørn med mest erfaring som må ta ansvar. Han cruser opp i god stil og gir beskjed om at vi andre kan følge på.

– Sjukt fett! Dette er god stemning, sier Eirik begeistret mens han vipper seg over den siste utfordringen, en liten fjellhylle. Nå er det bare enkel rangling før vi er oppe.

© Kristin Folsland Olsen
Torbjørn Solholm gjør seg klar til første taulengde mens Eirik Lind Hånes sjekker at karabineren på taubremsen er skrudd ordentlig igjen.
© Kristin Folsland Olsen
Kamkiler, kiler og slynger i sirlig orden på klatreselen.
© Kristin Folsland Olsen
Stetind-4

Toppen av Nord-Norge

– Det er som om vi befinner oss på toppen av Nord-Norge, sier Torbjørn med et glis og skuer utover en magisk fjellverden. Etter 11 timer innbundet i tau, kan vi endelig ta det siste steget opp til den store flate toppen, knyte opp 8-talls knuta, og gi hverandre en velfortjent “high five”. Augustsola henger lavt på himmelen og langt i det fjerne skimtes Lofotveggen badende i gull. At planen var å bruke syv timer og ikke 11, er det ingen som bryr seg noe særlig om. Tacomiddagen  kommer bare til å smake enda bedre!

Variert klatring i fast fjell

– Klatringen på Sydpillaren inneholder alt en kan finne av formasjoner og klatreteknikker, mener Torbjørn.

– Det er relativt lette sva, kaminklatring, riss og dieder før man møter to bratte dieder på toppen, som gjør at en virkelig får respekt for det man driver med.

– Ja, Sydpillaren er en av de beste rutene jeg har klatret, istemmer Eirik før han gir et godt råd til andre som vil bestege Stetind.

– Ta med nok vann og sjokolade!

Bli med på guidet tur

Har du en klatredrøm i deg, men mangler erfaring til å bestige Stetind, kan du melde deg på guidet tur. Flere firma tilbyr guidete turer, og kravet er at du må være i normalt god fysisk form. Kontakt

Nordland turselskap
Northern Alpine guides
Nord-Norsk Klatreskole

Recent Posts